Sanat, insanlık tarihinin büyük bir bölümünde dini inançlarla iç içe geçmiş, onlardan beslenmiş ve onlarla anlam kazanmıştır. Geçmişten günümüze, sanatın birçok formu dini duyguları, fikirleri ve estetiği yansıtarak insanları aşkın bir gerçeklikle buluşturmayı amaçlamıştır. Ancak son birkaç yüzyılda sanatın yönü belirgin bir değişim göstermiş, dinsel temalar yerini seküler yaklaşımlara bırakmıştır. Bu değişimde modernizmin etkisi büyüktür. Özellikle kapitalist sistemin gelişimiyle birlikte bireylerin ve toplumların yaşam biçimi dönüşüme uğramış, sanat da bu yeni bakış açılarından etkilenmiştir. Seküler dünya görüşü ile beraber, sanatın da bu dünyaya odaklanması gerektiği fikrini yaygınlaştırmış ve zamanla sanatın dinsel öğelerle olan bağı zayıflamıştır. Bu süreç, küresel ölçekte sanat olgusuna bakışı ve sanatsal üretimi de dönüştürmüştür.
Dünyanın farklı bölgelerinde üretilen geleneksel bütün sanat üretimleri gibi İslam Sanatı da bu süreçten etkilenmiştir. Sanatın pek çok alanı, seküler yaklaşımlar doğrultusunda şekillenmekte, sanat ortamında var olabilmek büyük ölçüde bu çerçevede mümkün olmaktadır. Diğer taraftan bu değişim, sanatını inanç değerleri etrafında inşa etmek isteyen sanatçılar ve düşünürler açısından önemli bir tartışma konusu olmuştur. Sanatın inançlarla olan ilişkisini yeniden ele almak, bu bağlamda “İslam sanatının günümüzde nasıl var olabileceği” sorusuna cevap aramak, konuyla ilgilenen sanatçılar ve akademisyenler için önemli bir ihtiyaç haline gelmiştir.
Kongre, günümüz sanatının İslam inancı çerçevesinde nasıl şekillenebileceğine dair bir fikir ve önermeler platformu oluşturmayı amaçlamaktadır. Aynı zamanda, İslam sanatının estetik, felsefi, politik ve tarihsel yönlerini ele alarak, bu sanat anlayışının günümüz dünyasındaki yerini incelemeyi hedeflemektedir. Batı dünyasında İslam sanatının etkileri, Batılı akademik çalışmalarda İslam sanatına dair yaklaşımlar ve İslami sanat eserlerinin nasıl sınıflandırıldığı, İslam Sanatı ve çağdaş uygulamaları ile güncel bir tartışma olarak İslam sanatı ile ilgili sergiler, kurumlar ve piyasa yaklaşımları gibi güncel tartışma konular da kongrenin gündeminde olacaktır. Bu çerçevede, farklı bakış açılarını bir araya getirerek İslam sanatının geçmişini, bugününü ve geleceğini daha geniş bir perspektiften değerlendirmek hedeflenmektedir.
KONGRE Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi ile İslam Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi (IRCICA) tarafından ortaklaşa düzenlenmektedir.